OECD’den çarpıcı gelir raporu

OECD’den çarpıcı gelir raporu
A+
A-

OECD, ülkeler arasında dağılan gelir oranlarını ele aldı. Yayımlanan rapora göre; ülkelerinin önemli bir bölümünde, metropol ve kırsal bölgelerdeki ortalama gelirde eşitsizliğin büyüdüğü gözlemlendi. Şehirler büyümeye ve kalifiye çalışanları çekmeye devam ettiği takdirde diğer bölgelerde çalışan sayısı ve nüfusta daralma oldu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayımlanmış olan son Bölgesel Görünüm Raporu’na göre, son 20 yılda düşük gelirli ekonomilerdeki yüksek büyüme performansına bağlı olarak kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) seviyeleri OECD ekonomileri arasında birbirine yakınlaştı.

Verilere rağmen ilgili verilerin olduğu 27 OECD ülkesinden 15’inde metropol ve kırsalda gelir eşitsizliği büyüme gösterdi. GSYH, metropol bölgelerde kırsaldan ortalama olarak yüzde 32 daha yüksek seviyeye ulaştı. Şehirler büyümeye ve kalifiye çalışanları çekmeye devam ettiği takdirde diğer bölgelerde çalışan sayısı ve nüfusta daralma oldu.

KURUMSAL ADIMLARA İHTİYAÇ VAR
Bölgeler arasındaki söz konusu “kalıcı eşitsizliklerin” giderilmesi için ise özel tasarlanmış politikalara ve kurumsal adımlara ihtiyaç duyuluyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, rapor ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, mevcut verilere göre söz konusu 27 OECD ülkesinden 15’inde bölgeler arasındaki gelir farkının genişlediğinin görüldüğünü belirterek, “Bu durum büyük ölçüde işçiler ve işletmeler için daha az fırsata erişimle açıklanıyor. Geri kalmış bölgelerde büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için politika çerçeveleri kalıcı eşitsizlikleri ele almalı, kamu hizmetlerine ve altyapıya erişimi iyileştirmeli, üretkenliği ve rekabet gücünü artırmalı. Bölgeler için dijital dönüşüm fırsatlarının daha iyi değerlendirilmesi, yönetişim ve hükümet kapasitesinin iyileştirilmesi de bu adımlara dahil olmalı” şeklinde konuştu.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.