Konut sektöründe her geçen gün yeni bir sorun kendini gösteriyor. Rüzgarın tersine döndüğü sektörde yatırımcının ilgisi mevduat faizine yöneldi. Konutta satıcı ve ilan sayısında artış görülmesine rağmen piyasalarda oldukça durgun bir hal aldı.
Son iki yıldır ilk olarak İstanbul’da başlayan ardında tüm Türkiye’ye yayılan konut krizi devam ediyor. Düşük faiz oranları sebebiyle konut öncelikli yatırım araçlarından biri haline geldi fakat bu durum artık tam tersine dönmeye başladı. Yatırım için alım yapan kişiler artık yatırım için satmak istiyor.
Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya NTV’ye yaptığı açıklamada, “Yatırım amaçlı konut alımlarında yatırımcının ilk baktığı şey alınan konutun fiyatıyla mevduat faizine konduğunda yıllık getirisi ne kadar aşağıda ya da yukarıda bir bakış açısına sahip” ifadelerini kullandı.
RAPORLAR DA BU DURUMU DOĞRULUYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi raporu da durumu doğruluyor. Ağustosta internetteki ilan sayısı yüzde 4,2 artarak 838 binden 874 bine yükseldi.
Bu rakamın eylülde daha da yükseldiği tahmin edilirken konutu satabilme süresi ise yükseliyor.
İLANLARIN KAPANMA SÜRESİNDE ARTIŞ
İlanların kapanma süresi Türkiye genelinde 1,9 gün, İstanbul’da 3,2 gün arttı. Özellikle satış adetlerinde de İstanbul’daki yavaşlama gördüklerini ifade eden Kaya, “Aylık satış adetleri 17 binden 14 binlere geldi. Dolayısıyla bir yavaşlama var.” dedi.
Bir satış sitesinde şu an 588 bin satılık konut bulunurken liralık ilan sayısı ise 182 bin adet olarak yer alıyor. Şu an konut ilanlarının yüzde 78’i satılık, sadece yüzde 22’si kiralıklardan oluşuyor. Önceki yıllarda bu oran neredeyse yarı yarıyaydı.