Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri dolayısıyla oluşan konut inşaatı yoğunluğu ve yurt dışına giden inşaat işçileri ile inşaat sektöründe işçi bulma sorunu gündeme geldi. Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, sektör ihtiyacının ancak yüzde 20 karşılayabildiğini belirterek, “Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin TL’lere çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 lira olan milletvekillerini geçti” diye konuştu.
Üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen etkilerinin hala devam ettiği Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 6 Şubat depremleri dolayısıyla artan konut inşaatı yoğunluğu ile inşaat işçilerinin yüksek maaşlar nedeniyle Avrupa ülkelerine göç etmesi inşaat sektöründe ‘işçi’ sorununu beraberinde getirdi.
Usta sıkıntısı çeken sektörde, eleman eksikliğinden dolayı günlük yevmiye ücretleri geçen yıla oranla 2-3 kat artış gösterdi. Artan ücretler ile maaşların Avrupa seviyesine yaklaştığını ifade eden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, sektörün ihtiyacının ancak yüzde 20’sinin karşılayabildiğini belirtti.
‘HER GEÇEN YIL İNŞAATLAR AZALIYOR’
Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, sektörde yaşanan eleman eksikliğine dikkat çeken İbrahim Babacan, “Yeni neslin inşaata ilgisi yok. Aslına bakarsanız şu anda eskisi gibi aşırı bir inşaat yapımı da yok. Her geçen yıl yeni inşaatlar azalıyor. Eskiden 3 şantiye varken 1’e düştü. Şantiyeler daha küçük projeler yapılıyor. Şu anda ekonomi iyi olsa dahi bu sefer de eleman eksikliğinden dolayı yapamazdık” diye konuştu.
‘MAAŞLAR MİLLETVEKİLLERİNİ GEÇTİ’
Kalan işçilerin yurtdışı fiyatlarını talep ederek fiyatları yukarı çektiğini söyleyen Babacan “Düz işçi de dahil olmak üzere usta bulmada ve vinç operatörü bulmada zorlanıyoruz. Kepçe gibi makineleri kullanmada operatör bulamıyoruz. Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin TL’lere çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 lira olan milletvekillerini geçti” dedi.
Günlük usta ücretinin de 2 bin TL’lere çıktığını aktaran Babacan, buna rağmen 10 kişilik iş varken ancak 2 kişi bulabildiklerini ifade etti.
‘DEPREM BÖLGESİNDEKİ İNŞAATLAR İÇİN İŞÇİYE İHTİYAÇ VAR’
11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinde enkaza dönen konutlara değinen Babacan, “Deprem bölgesinde inşaatların yetişmesi için işçiye ihtiyaç var. 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde pek çok bina yıkıldı. Bu binaların yerine yenilerinin inşa edilmesi gerekirken henüz hasarlı binaların yıkılması aşamasındayız. Büyük bir bölgeyi etkileyen deprem, ardında bıraktığı büyük hasar sonrası yeniden yapılaşmayı gerektiriyor. Bu sebeple de inşaat sektöründe çalışan eksikliği yaşanıyor” ifadelerini kullandı