İsrail savaş suçlarının kanıtlarını da yok ediyor

İsrail savaş suçlarının kanıtlarını da yok ediyor
A+
A-

İsrail, dün akşam Gazze’yle tüm dünyanın iletişimi kopardı. İsrail’in peş peşe uyguladığı savaş suçlarının ardından Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in bu şekilde savaş suçlarının kanıtlarına da ulaşımı zorlaştırdığını açıkladı. Konuyla ilgili olarak kurumdan, “Gazze’deki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile savaş suçlarına ilişkin kanıtlara ulaşmamızın, direkt olarak bu ihlallere maruz kalanlardan duymamızın daha da zorlaşması anlamına geliyor” açıklaması yapıldı.

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışanlarıyla bağlantıyı kaybettiklerini duyurdu.

Gazze’deki sivillerin daha önce görülmemiş şekilde risk altında olduğu ifade edilen açıklamada, iletişim kesintisinin, İsrail’in 16 yıldır ablukada tuttuğu, 9 Ekim’den bu yana ise ablukayı sıkılaştırdığı bölgede sivil altyapı ile konutların vurulduğu bir dönemde geldiği kaydedildi.

GAZZELİLER TAMAMEN KARANLIKTA
Son yaşananlarla bölgede zaten yaşanan insani krizin daha da derinleştiği işaret edilen açıklamada, “Daha fazla sivil can kaybını önlemek ve daha önce görülmemiş bir insani felaket yaşayan Gazze’ye hayati öneme sahip insani yardımların girişini sağlamak için tüm taraflara yaptığımız İsrail’de ve işgal altındaki Gazze’de acil ateşkes çağrısını yineliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen örgütün Araştırma, Savunma, Politika ve Kampanyalar Direktörü Erika Guevara-Rosas, internet ve iletişim bağlantılarının kesilmesiyle Gazzelilerin tamamen karanlıkta kaldığını söyledi.

Guevara-Rosas, İsrail’i saldırılara son vermeye çağırarak “İsrail’i 3 binden fazla çocuk dahil çok sayıda sivilin ölümüne sebep olan, ayrım yapmayan ve orantısız saldırılarını acilen sona erdirmeye çağırıyorum. Hava saldırılarının sürdüğü ve kara operasyonunun genişletileceği bir ortamda kurtarma çalışmalarının sağlanması için internet ve telekomünikasyon altyapısı acilen onarılmalı.” ifadesini kullandı.

İSRAİL SAVAŞ SUÇLARINI DA YOK EDİYOR
Örgütün Gazze’deki çalışanlarıyla da bağlantısının koptuğuna dikkati çeken Guevara-Rosas, “İnsan hakları örgütleri için yaşanan hak ihlallerini belgelemek, yoğunlaşan İsrail saldırıları ve iletişim kısıtlamaları nedeniyle daha da zorlaştı.” değerlendirmesini yaptı.

Guevara-Rosas, iletişim kesintisiyle ilgili, “Bu, kritik bilgilere, Gazze’deki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile savaş suçlarına ilişkin kanıtlara ulaşmamızın, direkt olarak bu ihlallere maruz kalanlardan duymamızın daha da zorlaşması anlamına geliyor.” görüşünü paylaştı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.