Yastık altı altında yeni dönem! 

Yastık altı altında yeni dönem! 
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yastık altı altınlara ilişkin açıklamalar yaptı. Yılmaz, bu altınların sisteme dahil edilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Yılmaz, kişilerin altın hesabında 650 bin TL’ye kadar devlet koruması olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız altınlarını saklama maliyetine katlanmadan güvenli bir ortamda altın olarak muhafaza ettikleri gibi reel bazda getiri elde etme imkanına sahip olacaklar” dedi.

TÜRKİYE’DE NE KADAR YASTIK ALTI ALTIN VAR?
Cevdet Yılmaz, yastık altı altın stokumuzun 4 bin 670 ton ile yaklaşık 300 milyar dolar değerinde olduğunu, ithalatın haziran-ekimde 2.8 milyar dolar azaldığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN ALTIN İTHALATI NE KADAR?
Altın ithalatını azaltmak için getirilen düzenlemeleri anlatan Yılmaz “Altın ithalatının eylül ve ekim aylarında geçen yılın aynı ayına göre sırasıyla 2.8 ve 3.1 milyar dolar seviyesinden yaklaşık yüzde 31 ve 39 oranında azalarak her iki ay içinde yaklaşık 1.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.” dedi.

ALTINDA DEVLET KORUMASI NE KADAR?
Yılmaz, kişilerin altın hesabında 650 bin TL’ye kadar devlet koruması olduğunu belirtti. “Vatandaşlarımız altınlarını saklama maliyetine katlanmadan güvenli bir ortamda altın olarak muhafaza ettikleri gibi reel bazda getiri elde etme imkanına sahip olacak” diyen Yılmaz, altının bir kısmının ziynet bir kısmının ise tasarruf niteliğinde olduğuna söyleyerek, kuyumcu altın değerleme sistemi, altına dayalı kira sertifikası ve altından dönüşümlü kur korumalı hesaplara ilişkin bilgi verdi.

ALTIN SİSTEME DAHİL OLURSA…
“Mesele altına yatırım yapılması değil altının sistemin dışında kalması. Altın sisteme dahil olursa üretim ve yatırıma katkıda bulunur.” diyen Yılmaz “Bu durum döviz için de geçerli. Dövizi evinde tutan ABD, Avrupa’ya sıfır faizli kredi veriyor. Önemli olan sisteme dahil olması. Cazip enstrümanlar geliştirildi, bunların geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi ve yeni uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. Bu süreçte bankaların daha aktif olması ve vatandaşın yatırdığı altını ihtiyacı olduğunda çekebilmesi için bankaların fiziki altın teslimini kolaylaştırması önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımlar arasında.” ifadelerini kullandı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.