Türkiye’de yeni mezunlar iş bulamıyor

Türkiye’de yeni mezunlar iş bulamıyor
A+
A-

OECD ortalaması yüzde 10,6 olan ‘genç işsizlik’ Türkiye’de 15,5 olarak kayıtlara geçti. Ülkemizde, üniversiteden yeni mezun olanların büyük bir kısmı 1 yıldan fazladır iş arıyor. Tıp Fakültesi’nden mezun olanların bile yüzde 30’u 1 yıl içerisinde iş bulamıyor.

Türkiye’de sayısı her gün artan üniversiteler ile ‘diplomalı işsiz’ sayısı gün geçtikte artıyor. Üniversite eğitimlerini başarıyla bitiren öğrenciler bile mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekiyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Aralık 2023 genç işsizlik oranları, kara tabloyu gözler önüne serdi. Türkiye’de genç işsizliği yine hem OECD hem Avrupa Birliği hem de avro bölgesinin ortalamasının üstünde yer aldı.

TÜRKİYE’DE GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 15,5

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, yüzde 10,6 olan OECD ortalamasının aksine Türkiye’de genç işsizliği yüzde 15,5 olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı verileri ise gençlerin iş bulmada ne kadar sıkıntı yaşadığını ortaya koydu.

TIP MEZUNLARI BİLE 1 YILDA İŞ BULAMIYOR

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre üniversite mezunlarının önemli bir kısmı bir yıldan fazla iş arıyor. Bazı bölümlerde 1 yıldan uzun süre iş arayanların oranı yüzde 40’ı dahi buluyor.

Tıp mezunlarının bile yüzde 30’u bir yıl içinde iş bulamıyor. Bu alanda en yüksek oran ise öğretmenlik bölümlerinin mezunlarında. Birçok öğretmenlik bölümünden mezun olan 10 kişiden 4’ü 1 yıldan uzun süre iş arıyor.

Resmi verilere göre bazı bölümlerde 1 yıldan uzun süredir iş arayanların oranları şöyle

Maliye: %40,4

Matematik: %30

Orman mühendisliği: %38,2

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: %35,6

Sınıf öğretmenliği: %32,1

Sosyal bilgiler öğretmenliği: %42,9

Su ürünleri: %38

Tıp: %30

Türk Dili ve Edebiyatı: %38,8

Türkçe öğretmenliği: %42,5

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği: %34,6

Biyoloji: %34,4

Coğrafya: %41

Fen bilgisi öğretmenliği: %38,1

Hukuk: Yüzde 21,9

İstatistik: Yüzde 33,6

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.