En fazla aday hangi ilde yarışacak?

En fazla aday hangi ilde yarışacak?
A+
A-

Yüksek Seçim Kurulu’nun paylaştığı kesinleşen aday listelerine göre İstanbul, büyükşehir belediye başkanlığı için 22’si siyasi parti, 27’si bağımsız toplam 49 adayla en fazla adayın yarışacağı il oldu.

Yerel seçime sayılı günler kaldı. Vatandaşlar 31 Mart’ta sandık başında olacak. 5 yıl boyunca şehrini, ilçesini ve mahallesini emanet edeceği kişileri belirleyecek.

Aday listeleri kesinleşti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne ilişkin kesinleşen aday listelerini internet sitesinde paylaştı.

Listeye göre büyükşehir belediye başkanlığı adaylığında İstanbul, 22’si siyasi parti, 27’si bağımsız toplam 49 adayla en fazla adayın yarışacağı il oldu.

Gaziantep için 26’sı siyasi parti, 3’ü bağımsız toplam 29; Malatya için de 23’ü siyasi parti, 5’i bağımsız toplam 28 aday yarışacak.

Ankara’da 24 aday yarışacak

Ankara için 19’u siyasi parti, 5’i bağımsız toplam 24 aday seçime katılacakken İzmir için 21’i siyasi parti, 6’sı bağımsız toplam 27 aday listede yer aldı.

Erzurum, Manisa ve Şanlıurfa’da ise bağımsız aday bulunmuyor.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Hilal beldesinde ise sadece AK Parti’den Cevher Benek aday oldu.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Hilal beldesi ile Adıyaman’ın Kahta ilçesinin Akıncılar beldesi belediye meclis üyeliği için sadece AK Parti’nin birer adayı olurken Tokat’ın Almus ilçesinin Gölgeli beldesi belediye meclis üyeliği için de sadece CHP’nin adayı bulunuyor.

3 Mart’ta ilan edilmişti

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne katılabilecek siyasi parti ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeler, 3 Mart’ta il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilmişti.

Seçim takviminin diğer aşamaları şöyle:

21 Mart: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

24 Mart: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart: Seçim propagandasının sonu.

31 Mart: Oy verme günü.

YSK’nın seçim takvimi kapsamında 27 Ocak’ta çekilen kura ile seçime katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlendi.

Kuraya göre partiler oy pusulasında şöyle sıralandı:

65e79ff7cd83d983__w1200xh999

Oy verme saatleri

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı.

Bu nedenle Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.