Her gün en az 5 işçi hayatını kaybediyor

Her gün en az 5 işçi hayatını kaybediyor
A+
A-


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), Şubat 2024 dönemine ait İş Cinayetleri Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, geçen ay içerisinde meydana gelen iş kazaları ve iş cinayetleriyle ilgili çarpıcı verileri ortaya koydu. Şubat ayında, en az 144 işçinin hayatını kaybettiği belirtilirken, her gün ortalama “en az” 5 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği vurgulandı.

ÇÖPLER ALTIN MADENİ FACİASI

Şubat ayının en dikkat çekici olaylarından biri, Kanada ve ABD kökenli Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nde yaşandı. 10 milyon ton siyanürlü toprağın 800 metre kayması sonucu 9 işçi göçük altında kaldı ve cenazeleri 20 gün boyunca çıkarılamadı. Bu olay, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğini bir kez daha gündeme getirdi.

EN ÇOK ÖLÜM İNŞAAT İŞKOLUNDA

Raporda, inşaat işkolunda meydana gelen ölümlerin diğer sektörlere göre daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Özellikle, 11 deprem şehrindeki inşaatların başlamasıyla birlikte işçi ölümlerinde artış yaşandığı belirtildi. Ocak ve Şubat aylarında sadece bu şehirlerde en az 29 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği bildirildi.

SEKTÖREL DAĞILIM

Şubat ayında meydana gelen iş cinayetlerinin sektörel dağılımı incelendiğinde, sanayi, inşaat, hizmet ve tarım sektörlerinin başı çektiği görüldü. Bu dönemde, 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

BÖLGESEL DAĞILIM

Rapor, ölümlerin en yoğun olarak yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, İzmir, Bursa, Erzincan, Antalya ve Konya’nın geldiğini belirtti. Ancak, iş cinayetlerinin neredeyse Türkiye genelinde yaygın bir şekilde görüldüğü vurgulandı.

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ

Şubat ayında 18 yaş altında 6 çocuk işçinin hayatını kaybettiği rapor edildi. Bu durumun endişe verici olduğu ve özellikle tarım sektöründe çalışan çocuk işçilerin ölüm oranlarında artış yaşandığının altı çizildi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.