Putin’in çocuk hırsızlığı belgelendi

Putin’in çocuk hırsızlığı belgelendi
A+
A-

Rus ordusunun Ukrayna’da işlediği belgelenen savaş suçlarından biri de çocuk kaçırmak. Financial Times kapsamlı bir araştırma sonucu kaçırılan yaklaşık 20 bin çocuktan dördünün izini Rusya’nın resmi evlatlık verme sitesinde buldu.

Financial Times’ın yaptığı araştırmaya göre, Kremlin’in 2022’deki işgalinin ilk aylarında kaçırılan Ukraynalı çocuklar, sahte Rus kimlikleri kullanılarak yetkililer tarafından evlat edinildi. Financial Times, bu sonuca ulaşmak için görüntü tanıma araçları, kamuya açık kayıtlar ve Ukraynalı yetkililerle çocukların yakınlarıyla yaptığı görüşmeleri kullandı. Araştırma sonucunda, dört Ukraynalı çocuk Rus hükümetine bağlı evlat edinme web sitesi usynovite.ru‘da tespit edildi.

rusic.jpg

YAŞLARI 8 İLA 15 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Bu bulgular, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Ukrayna hükümet yetkilileri ve hukuk uzmanlarının, Rusya’nın savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğine dair giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Çocuklardan biri yeni bir Rus adı ve yaşıyla gösterilirken, başka bir çocuk Ukraynaca adının Rusça versiyonunu kullanarak listelendi. Çocuklar, 2022’de Rusya’nın işgalci ordusunun kontrolüne giren Ukrayna’nın güney ve doğu bölgelerindeki kasabalardan devlet bakımevlerinden kaçırılarak vasilerinden ve akrabalarından ayrıldılar. Kaçırılan çocukların yaşları 8 ila 15 arasında değişiyor.

rus45.jpg

HIRSIZLIK BELGELENDİ

Financial Times’ın izini sürdüğü ve Ukraynalı yetkililer tarafından kimlikleri doğrulanan çocuklar, Moskova yakınlarındaki Tula bölgesi ile Kazakistan sınırına yakın Orenburg bölgesine götürüldü. Kaçırılan çocuklardan biri ise işgal altındaki Kırım’a götürüldü. New York Times’ın yakın tarihli bir araştırmasında, Financial Times tarafından evlat edinme web sitesinde tespit edilen 17 ek eşleşmenin Ukraynalı çocuklar olduğu doğrulandı ve bunların tümü Kherson’daki bir çocuk yuvasındandı.

rus2.jpg

KREMLİN’İN TEPKİSİ VE VİDEO KANITLARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çocuk Haklarından Sorumlu Komisyon Üyesi Maria Lvova-Belova için, çocukların hukuka aykırı olarak sınır dışı edilmesi şeklindeki savaş suçundan tutuklama emri çıkardı. Kremlin, Financial Times’ın bulgularına ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi ve çocukların kaçırıldığını reddetti. Aksine, çocukların korunması amacıyla bu eylemlerin yapıldığını iddia etti. Putin, Ukraynalı çocukların Rus vatandaşlığına alınmasını hızlandıran kararnameler imzaladı.

Maria Lvova-Belova’nın Telegram hesabı tarafından Temmuz 2022’de yayınlanan bir video, Ukrayna’nın Donbas kentindeki Ukraynalı çocuklarla birlikte olduğunu gösteriyor. Gönderide, bu çocukların Rusya’nın Tula bölgesinde benimseneceği belirtiliyor. Ancak, bu çocuklar Financial Times tarafından tespit edilen kayıp çocuklar arasında yer almıyor.

rus3.jpg

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.