Bakan Şimşek EYT’yi yüksek bütçe açığının nedeni olarak gösterirken bütçeden SGK’ya yapılan transferler son yıllarda kademeli olarak azaldı. EYT’nin hayata geçirildiği 2023 yılında yüzde 13,3 ile en düşük SGK payı gerçekleşti. 2025’te ise SGK’ya ayrılan bütçenin yüzde 11,4’e düşürülmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı (SBB), ‘2025 Bütçe Gerekçesi’ raporunu yayımladı. Buna göre gelecek yıl için bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ayrılması öngörülen pay yüzde 13,3 oldu. 2007’den itibaren SGK payları incelendiğinde yüzdelik dilimin her geçen yıl azaldığı, bütçedeki SGK yükünün iddia edildiğinin aksine hafiflediği görüldü.
Oranlara dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Çelik, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli edilenler hakkındaki felaket senaryolarının çarpıtma olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayında yaptığı açıklamada, “Deprem ve EYT nedeniyle bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor.” demişti.
Ancak EYT ile emekliliğin uygulamaya koyulduğu 2023’te SGK’nın bütçedeki payı ‘en düşük düzey’ olan 13,3 oldu.
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine göre, 2025’te SGK’ya aktarılan bütçe kaynağı yüzde 11,4’e düşürülüyor. Bütçe transferlerinin miktar olarak yüzde 18,8 artması hedefleniyor. Bütçe teklifini değerlendiren Prof. Çelik, “Bu artış oranı 2025’te emeklileri parlak bir tablonun beklemediğini gösteriyor.” yorumunu yaptı.
SGK’ya ayrılan bütçe transferlerinin hepsinin emekliler için harcanmadığını vurgulayan Prof. Çelik, “İşveren teşvikleri ve ödeme gücü olmayanların Genel Sağlık Sigortası pirimleri de bütçe transferlerinden yapılıyor. Diğer bir ifadeyle emekliler için aktarılan oran daha düşüktür.” dedi.