BM raporuna göre; 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden İsrail saldırılarında harap olan Gazze’nin önceki ekonomik seviyelerine dönmesi 350 yıl sürebilir. Bölgede ekonomik hayatın neredeyse durduğunun belirtildiği raporda, ateşkes bir sonraki gün ilan edilse bile, Gazze’nin toparlanmak için yüzlerce yıla ihtiyaç duyduğu ifade edildi.
7 Ekim 2023’te başlayan İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında Gazze’deki yıkım, tam anlamıyla korkunç bir boyuta ulaştı. Sputnik’in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan son rapordan aktardığı bilgilere göre; bir sonraki gün ateşkes yapılsa bile Gazze’nin saldırılardan önceki ekonomik seviyelerine dönmesi 350 yıl sürebilir.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yıkıcı ve ölümcül savaşlardan biri olarak nitelendirilen çatışmaların, bölgenin tamamen harap olmasına neden olduğu ifade edildi.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) pazartesi günü yayımladığı raporda, “Eğer savaş yarın biterse ve Gazze savaştan önceki statükoya dönerse, çöken ekonomisinin savaş öncesi seviyelerine dönmesi 350 yıl sürecek” ifadelerine yer verildi.
Raporda, “2007-2022 büyüme eğilimi, ortalama yüzde 0.4’lük bir büyüme oranıyla geri dönerse, Gazze’nin 2022 GSYİH seviyelerine geri dönmesi 350 yıl sürecek” ifadesi yer alıyor.
BM’nin uydu görüntülerine dayanan eylül ayında yayımladığı bir başka raporda, Gazze’deki yapıların yaklaşık dörtte birinin ya tamamen yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı belirtildi. 227 binden fazla konutun yüzde 66’sının hasar gördüğü, Dünya Bankası’nın bölge için yaptığı 18.5 milyar dolarlık hasar tahmininin, saldırıların devam etmesi durumunda daha da artacağı uyarısında bulunuldu.
Dünya genelinde “ateşkes ilan edilmesi için” çağrılarda bulunulurken, bölgede yıkım devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde yerlerinden edilenler için kurulan çadırları yakıyor, sahada infazlar gerçekleştiriyor. İsrail ordusu, Cibaliya mülteci kampına yaklaşık 19 gündür kara ve hava saldırıları düzenliyor.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 792 Filistinli öldü, 100 bin 412 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.