AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), operasyonel yeteneklerini geliştirmeye ve uzun menzilli farklı mühimmat entegrasyonlarını her geçen gün artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan testte Roketsan tarafından geliştirilen İHA-300 süpersonik balistik füzesi ile 250+ kilometre menzildeki hedef başarıyla vuruldu.
Test faaliyeti kapsamında Tekirdağ’da bulunan Çorlu Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kalkış yapan AKINCI, Karadeniz üzerindeki test sahasına intikal etti.
TAM İSABETLE VURDU
Sinop açıklarında icra edilen testte deniz üzerindeki hedef, AKINCI’dan ateşlenen İHA-300 mühimmatı tarafından tam isabetle vuruldu. Atış testinin başarıyla sonuçlanmasının ardından AKINCI, planlanan rotayı takip ederek Çorlu’ya geri döndü.

Daha önce İHA-122 ve İHA-230 süpersonik füzelerinin Bayraktar AKINCI’ya entegrasyonu başarıyla tamamlanmıştı. İHA-300 füzesinin de başarı entegrasyonu ile AKINCI’nın uzun menzilli ve yüksek etkili taarruz kapasitesi yeni bir seviyeye taşındı.
İLK DENEME OLARAK TARİHE GEÇTİ
Testi yakından takip eden yabancı basın, testin, insansız hava aracından yapılan ilk fırlatma olduğunu ve geleneksel olarak savaş uçaklarıyla ilişkilendirilen ağır vuruş kabiliyetini gösterdiğini bildirdi.
AKINCI’nın, istihbarat toplama ve hassas hava-yer ve hava-hava saldırıları için tasarlanmış çok amaçlı bir savaş insansız hava aracı olduğu ifade edilen haberde, hava aracının denizaltı savunma savaşı ve kıyı devriyesi de dahil olmak üzere denizcilik görevleri için de yapılandırılabileceği dile getirildi.
Haberde Baykar’ın, Bayraktar TB2 SİHA için 36 ülkeyle, AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 16 ülke ile olmak üzere toplam 39 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladığının altı çizildi.