Mahkemeden yüzde 25 kira zammıyla ilgili emsal karar

Mahkemeden yüzde 25 kira zammıyla ilgili emsal karar
A+
A-

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarında yüzde 25 kira artış sınırının adil olmadığına hükmederek, emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Mahkeme, 2023 yılında yürürlüğe giren ve konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeyle ilgili önemli bir karara imza attı. Kararda “Konut kiralarında yüzde 25 kira artış sınırının ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25’lik sınırın adil olmadığı” belirtildi.

Gerçekgündem’in haberine göre; kararda şu ifadelere yer verildi

“Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir.”

‘KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI’
Kararı değerlendiren avukat Özgür Kip “kira artışlarında yaşanan anlaşmazlıklar açısından önemli bir dönüm noktası” dedi. Kip “Bu karar, kira artışlarında bir denge kurulabilmesi için emsal teşkil edecek” dedi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.