Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’daki öğretmenevi ve yurtlarda misafir edilen depremzedelerle, deprem bölgesinden İstanbul’a atanan öğretmenler ve aileleriyle bir iftar yemeğinde bir araya geldi.
Özer, yaptığı konuşmada, İstanbul’da son 2 yılda yeni okul yapımı, yıkım-yapım, güçlendirme çalışmaları için 27 milyar TL harcadıklarını, İstanbul Valiliği tarafından açıklanan riskli 93 okulda eğitim verilmediğini ancak bu okulların güçlendirme ve yıkım-yapım işlemlerinin ödenekleri gönderildiğini ve yeni eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini belirtti.
Ayrıca, İstanbul’da 123 okul yaptıklarını ve şu anda 78’inin inşaatının devam ettiğini söyledi. Özer, özel öğretim kurumlarıyla ilgili sürecin 25 Ocak’ta başladığını ve Türkiye genelinde özel okullar için 3 ay süre verdiklerini, sağlam raporu almayan özel okulların kapatılacağını söyledi.
Deprem bölgesindeki okulların çoğunun depreme dayanıklı olduğunu ve son 2 yılda 259 okulun ağır hasarlı olduğu tespit edilerek güçlendirildiğini belirten Özer, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının sağlam raporu verdiği tüm okullarda eğitime başlandığını söyledi. Ayrıca, deprem bölgesinde 500 yeni ve sabit çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul yapımının başladığını ve 3 ayda biteceğini, bir sonraki eğitim öğretim yılına yetiştireceklerini ifade etti.
Özer, deprem bölgesindeki okullarda 65 bin kişinin kaldığını ve tüm ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek, Malatya’da tüm ilçelerde eğitim öğretiminin açıldığını, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta da bayramdan önce tüm ilçelerde açacaklarını söyledi. İstanbul’da ise bütün ilçelerde Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri kurulduğunu ve 4 bin öğretmenin gönüllü olduğunu belirtti.