Avrupa Süper Ligi’ne “sarı’’ ışık

Avrupa Süper Ligi’ne “sarı’’ ışık
A+
A-

UEFA ve FIFA’da bağımsız olarak Avrupa’da yeni bir Süper Lig kurulması yönünde AB Adalet Divanı önemli bir karar aldı. Mahkeme FIFA ve UEFA’nın futbol kulüplerinin başka organizasyonlarda yer almasını, kendi izin ve onaylarına bağımlı hale getiremeyeceği ve oyunculara yasak koyamayacağına hükmetti. Ancak hakimler bu kararın Süper Lig’e onay vermek anlamına gelmediğini de karar metnine ekledi.

Mahkeme, müsabakaların ticari haklarının kontrolünün sadece FIFA ve UEFA’da olmasının AB rekabetini sınırladığını ve bu iki kurumun bu hakkı suistimal ettiğini açıkladı.

Süper Lig projesine destek ver kulüp ve organizasyonlar ise kararı memnuniyetle karşılarken, projenin destekçilerinden RTL televizyonunun eski menajeri Bernd Reichard “UEFA monopolu son buldu‘‘ dedi. UEFA ise karar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

‘KARTEL GİBİ DAVRANMA’ SUÇLAMASI
Avrupa Süper Ligi hakkındaki anlaşmazlık iki buçuk yıldır sürüyordu. Altısı İngiltere Premier Ligi’nden 12 takım bir süper lig kurma planlarını iki buçuk yıl önce açıklamıştı. Real Madrid ve Barselona’nın da desteklediği bu projeye Alman kulüpleri Bayern München ve Borussia Dortmund dahil olmamıştı.
Proje Avrupa ligleri, taraftarlar ve siyasetin yoğun eleştirilerine hedef olmuş ve gerçekleşememişti. UEFA da bu projeye katılan kulüpleri uluslararası müsabakalardan, futbolcuları da Dünya ve Avrupa şampiyonalarına katılmaktan men etmekle tehdit etmişti. Bunun üzerine 9 takım projeye katılmaktan vazgeçmişti.

Ancak Real Madrid ve Barcelona İspanya Mahkemelerine başvurmuştu. İspanya Mahkemesi Süper Lig’in kurulmasını engelleyen UEFA ve FIFA’yı kartel gibi davranmakla suçlamıştı. Kararda bu iki mahkemeni uluslararası konumlarını suistimal ettiği şeklinde bir ifade yer aldı. AB Adalet Divanı’nın kararında da benzeri ifadeler bulunuyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.