İstanbullulara ‘maske’ uyarısı

İstanbullulara ‘maske’ uyarısı
A+
A-

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros’tan İstanbul’da son günlerde dikkat çeken sisli havayla ilgili önemli açıklamalar geldi.

2 BÖLGEYE ÖZELLİKLE DİKAKT ÇEKTİ
“Yüksek basınç alanları hem sis hem pus oluşumuna yol açtığı gibi hava kirliliğin artmasına da yol açıyor” diyen Toros “Dün itibarıyla, hatta şu an itibarıyla bilhassa Esenyurt, Göztepe bölgelerinde hava kirliliğinin kısmen arttığını görüyoruz. Yüksek basınç alanında hava daha çok inici hareket yapar ve yeterince nem varsa havada asılı nem parçacıkları yani yoğuşmuş su damlacıkları bulunur. Eğer siz ölçüm yapmıyorsanız halk tarafından hava kirliliği olarak da anlaşılabilir.

Ama biz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının gözlemlerine bakarak, büyükşehir belediyesinin gözlemlerine baktığımız zaman dünkü ve bugünkü havadaki o pusun tamamen atmosferde asılı su zerrecikleri olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

Toros, hava kirliliğine neden olan durumları “İstanbul’daki araç sayısı 5 milyonu geçmiş durumda. Konutlar ısınma amaçlı yakıt kullanıyor. Büyük çoğunluğu doğalgaz kullanıyor ama mahalle aralarında katı yakıt kullanan konutların olduğunu görüyoruz. Sanayi tesisleri de var. Buralardan da, yani konutlardan veya sanayi tesislerinden çıkan kirleticiler yeterli basınç olmadığı için, yüksek basınç alanı da etkili olduğu için yeryüzünde birikerek havanın kalitesinin düşmesine yol açıyor.” diyerek sıraladı.

LONDRA’DA YAŞANAN ÖLÜMLERİ HATIRLATTI
Tarihten örnek veren Toros 1952 yılında Londra’da yaşanan ölümleri hatırlattı “yine böyle havaların soğuk ve rüzgarsız olduğu, yüksek basınç alanının hakim olduğu bir günde kirli sis hakimdi. Göz gözü görmüyor, insanlar nefes almakta zorlanıyordu. Günler içinde binlerce insan hayatını kaybetti.” diye konuştu.

Öte yandan, hava kalitesini gösteren sistem verilerine göre, 21 Aralık Perşembe günü İstanbul’da Göztepe, Kağıthane ve Aksaray’ın turuncu renkte olduğu görüldü. Turuncu rengin karşılığının ise “hassas” olması sebebiyle bu bölgelerdeki vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.

‘MASKE’ UYARISI
Toros, havanın kalitesinin yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, kahverengi ve mor gibi renklerle ifade edildiğini ve yeşilden kahverengine doğru gittikçe kirliliğin arttığını kaydetti. Özellikle kirli hava konusunda hassasiyeti olan o bölgelere gitmemeli diyen Toros “maske” takılması uyarısında bulundu.

BUGÜNE DİKKAT
Öte yandan, hava kalitesini gösteren verilere göre, 21 Aralık Perşembe günü İstanbul’da Göztepe, Kağıthane ve Aksaray’ın turuncu renkte olduğu görüldü. Turuncu rengin karşılığının ise “hassas” olması sebebiyle bu bölgelerdeki vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.