Zombi geyik hastalığı yayılıyor

Zombi geyik hastalığı yayılıyor
A+
A-

Bilim insanları daha önce de görülen ama şimdilerde ABD’de vakalarının artış gösterdiği zombi geyik hastalığı için bu kez insanları da uyardı. Dr. Cory Anderson, artık bu hastalıkta insanların da tehdit altında olduğunu söylerken, “Kimse bunun kesinlikle olacağını söylemiyor ama insanların hazırlıklı olması önemli” diye konuştu.

Dünya çapında 2019 yılında Kovid-19’un hayatımıza girmesiyle bilim insanlarından yeni salgın ve hastalık uyarıları gelmeye devam ediyor. Bilim insanları şimdi ise ABD’de vakaları artan “zombi geyik” hastalığı üzerine uyarılarda bulunarak, hastalığının endişe verici olduğunu duyurdular.

‘HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’
NTV’de yer alan habere göre; kronik israf hastalığı (CWD) adı verilen zombi geyik hastalığını araştıran Dr. Cory Anderson, “İngiltere’deki deli dana hastalığı salgını, bir gecede, örneğin çiftlik hayvanlarından insanlara bir yayılma olayı gerçekleştiğinde işlerin nasıl çığırından çıkabileceğinin bir örneğini sundu. Benzer bir şeyin gerçekleşme potansiyelinden bahsediyoruz. Kimse bunun kesinlikle olacağını söylemiyor ama insanların hazırlıklı olması önemli” diye konuştu.

İngiltere’de 1980 ve 1990’larda büyükbaş hayvanların enfekte et ve kemik tozu ile beslenmesi nedeniyle yayılan deli dana hastalığının ardından 4,4 milyon büyükbaş hayvan katledilmişti.

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI HAKKINDA

Genellikle sığırlar için ölümcül olan hastalık, merkezi sinir sistemini enfekte ediyor ve hayvanlarda agresif semptomlar ve koordinasyon eksikliğine neden oluyor. 1995’ten bu yana 178 insan ölümü ise bu hastalığın insan varyantına bağlandı.

Alliance for Public Wildlife’a göre, 2017 yılında yaklaşık 15 bin hayvan insanlar tarafından tüketildi. Kurum, bu rakamın her yıl yüzde 20 oranında artmasının beklendiğini aktardı. Dr. Anderson, Wisconsin’de binlerce insanın muhtemelen enfekte geyik eti yediğini söyledi.

Zombi geyik hastalığını, bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zor. Bilim insanların hastalığa neden olan mikroorganizmaların kirde veya yüzeylerde yıllarca kalabildiğini; ayrıca dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve 600 derecede yanmaya karşı dirençli olduğunu söyledi.

Wyoming’deki zombi geyiği salgını haberi, ABD’li biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks’un hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların 2050 yılında 2020 yılına kıyasla 12 kat daha fazla insanı öldürebileceği uyarısında bulunmasının ardından geldi.

Şirket, yayılma olarak bilinen zoonotik hastalıkların neden olduğu salgınların, küresel ısınma ve ormansızlaşma nedeniyle gelecekte daha sık görülebileceğini söyledi.

Grubun araştırmasına göre, 1963 ile 2019 yılları arasında salgın hastalıklar her yıl neredeyse yüzde 5, ölümler ise yüzde 9 oranında arttı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.