İstanbul’da asgari ücretle geçinmek mümkün mü?

İstanbul’da asgari ücretle geçinmek mümkün mü?
A+
A-

İstanbul, Türkiye’nin en büyük ve en pahalı şehri. İstanbul Planlama Ajansı (İPA), ‘İstanbul’da Asgari Ücretli Olmak’ adlı raporunda “İstanbul’da asgari ücret ile geçinmek mümkün mü?” sorusuna yanıt verdi. Asgari ücret, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 34’lük bir artış ile 11.402 TL olarak belirlenmişti. Ancak, enflasyon oranı bu artışı çoktan aştı. Bu nedenle, İstanbul’da asgari ücretle geçinmek artık imkansız…

İstanbul Planlama Ajansı’nın 2023 yılı Kasım ayı hesaplamaları, İstanbul’da yaşamanın maliyetinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 78 oranda arttığını ve dört kişilik bir aile için aylık ortalama 47. 493 TL’ye ulaştığını gösteriyor. Bu tutar, asgari ücretin yaklaşık 4,2 katına denk geliyor.

İstanbul’da en büyük masraf kalemi kiralar. Endeks verilerine göre İstanbul’da 2023’ün Kasım ayında kira fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 75,7 artarken, 2019 yılının aynı ayının fiyatlarıyla karşılaştırıldığında bu artış yüzde 732,1’e ulaşıyor. Bu durumda, İstanbul’da asgari ücretle bir ailenin kirasını ödemesi imkansız hale geliyor.

Diğer masraflar da asgari ücretli aileleri zorluyor. Örneğin, bir ailenin aylık gıda masrafı 3.000 TL, sağlık masrafı 1.000 TL ve eğitim masrafı 500 TL’yi buluyor. Bu da toplamda 6.500 TL’lik bir harcama anlamına geliyor.

BİR HANEYE 2 ASGARİ ÜCRET GİRSE DE…
Uzmanlara göre, sonuç olarak bir haneye iki asgari ücret de girse İstanbul’da yaşam maliyetinin karşılanmasının kolay olmayacağını gösteriyor. Bu durumda, asgari ücretli aileler yoksulluk sınırının eşiğinde bir yaşam sürmek zorunda kalıyor.

İstanbul’da asgari ücretle geçinmenin mümkün hale getirilmesi için, asgari ücretin enflasyon oranını yakalayacak şekilde artırılması gerekiyor. Ayrıca, kira fiyatlarının kontrol altına alınması ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının düşürülmesi de önemli .

Öte yandan, 2024 yılı asgari ücreti önümüzdeki günlerde netleşecek. Asgari ücret, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 34’lük bir artış ile 11.402 TL olarak belirlenmişti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.