Ekonomistlerin enflasyon tahminleri belli oldu

Ekonomistlerin enflasyon tahminleri belli oldu
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Çarşamba günü açıklayacak. Havaların soğumasıyla beraber konutlardaki doğalgaz kullanımındaki artışın enflasyonu yukarı yönlü olarak etkileceği öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın Kasım ayı enflasyon raporunda 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 olarak güncellenmişti.

AA FİNANS ANKETİ
AA Finans’ın 10 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen Enflasyon Beklenti Anketi’nin sonucu belli oldu. Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu. Kasım ayında enflasyon, yüzde 3,28 artış göstermişti.

Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 3,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,19’a çıkacağı hesaplanıyor.

Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de aralıkta yüzde 42,39 oldu.

REUTERS ENFLASYON ANKETİ
Reuters’ın dokuz katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ise Aralık ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 64.1 ila yüzde 65.8 arasında değişiklik gösteriyor.

Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentileri yüzde 2.5 ila yüzde 3.6 bandında yer alırken kış aylarında gıdanın yanı sıra konutta doğalgaz kullanımının artışının da TÜFE’ye yukarı yönlü etki edebileceğini belirtti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.