Her 4 Çocuktan 1’i Okulda Çeteleşmeye Tanık Oluyor!

Eğitim Reformu Girişimi tarafından yayımlanan yeni araştırma, okullardaki şiddet ve güvenlik sorunlarına ilişkin dikkat çeken verileri ortaya koydu.

Eğitim Reformu Girişimi tarafından yayımlanan yeni araştırma, okullardaki şiddet ve güvenlik sorunlarına ilişkin dikkat çeken verileri ortaya koydu.

“Bağları Sıkılaştırmak: Adil, Güvenli ve Barışçıl Okullar İçin Öneriler” başlıklı rapora göre, Türkiye’de 15 yaşındaki her dört çocuktan biri okulda çeteleşmeye tanık olduğunu veya bıçak ya da silah taşıyan öğrenci gördüğünü belirtiyor.

Raporda, okul şiddetinin yalnızca bireysel davranışlarla açıklanamayacağı, sosyal ve yapısal sorunların da bu süreçte etkili olduğu vurgulandı.

Çocukların Karıştığı Cinayetlerde Yüzde 131 Artış

Araştırmada yer alan verilere göre son dokuz yılda çocukların karıştığı cinayet vakalarında yüzde 131 artış yaşandı. Uyuşturucu ticareti bağlantılı suçlarda ise artış oranının yüzde 119 olduğu belirtildi.

Öte yandan mağdur çocuk sayısının da ciddi şekilde yükseldiğine dikkat çekildi. Rapora göre mağdur çocuk sayısı 2020-2024 döneminde yüzde 156 artarak 279 bin 620’ye ulaştı.

Dijital Ortamlar Yeni Risk Alanı Oluşturuyor

Raporda pandemi sonrası dönemde çocukların dijital platformlarda daha fazla zaman geçirmesinin yeni riskleri beraberinde getirdiği ifade edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre;

  • 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 91,3’ü internet kullanıyor,
  • Yüzde 74’ü dijital oyun oynuyor,
  • Yüzde 66,1’i sosyal medyada aktif olarak yer alıyor.

Çalışmada, okulda başlayan gerilimlerin sosyal medyada devam ettiği, çevrimiçi çatışmaların yeniden okul ortamına taşındığı belirtildi. Özellikle şiddet içeriklerinin görünürlük ve statü aracı haline gelmesinin risk oluşturduğu ifade edildi.

“Sadece Güvenlik Kamerası Yetmez”

Raporda, Mart 2026 itibarıyla 1136 okula sabit polis görevlendirildiği, yaklaşık 22 bin okulda ise giriş-çıkış saatlerinde ekip aracı bulundurulmasının planlandığı bilgisi paylaşıldı.

Ancak araştırmada yalnızca güvenlik önlemlerinin yeterli olmayacağına dikkat çekildi. Okullarda;

  • Şiddet önleme komisyonları kurulması,
  • Psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanı sayısının artırılması,
  • Rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi,
  • Kriz müdahale mekanizmalarının standart hale getirilmesi önerileri sıralandı.

Ayrıca öğrenciler için ücretsiz sağlıklı yemek, sanat ve spor alanlarının geliştirilmesi, sosyal-duygusal öğrenmeye daha fazla zaman ayrılması ve güvenli ortak yaşam alanlarının artırılması gerektiği vurgulandı.

Sizler için yazıyoruz
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.